AVG

AVG staat voor Algemene Verordening Gegevensbescherming. Het is een wet die regels en voorschriften vastlegt over hoe bedrijven persoonlijke gegevens moeten verzamelen, gebruiken en beschermen. Deze wet is van toepassing in de Europese Unie (EU) en heeft gevolgen voor alle bedrijven, inclusief het midden- en kleinbedrijf (MKB).

Als je vindt dat je klant koning is, moet je zijn data ook op die manier behandelen.

De privacywet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) geldt sinds 25 mei 2018 voor de hele Europese Unie. Internationaal heet de wet General Data Protection Regulation (GDPR). Door de wet AVG heb je meer verplichtingen bij het verwerken van persoonsgegevens dan voorheen. Privacyrechten zijn met de AVG versterkt en uitgebreid.

Als MKB’er moet je rekening houden met een aantal belangrijke punten met betrekking tot de AVG:

  1. Verzameling en gebruik van persoonlijke gegevens: Je moet transparant zijn over welke gegevens je verzamelt en waarom je ze verzamelt. Zorg ervoor dat je een geldige reden hebt om deze gegevens te verwerken, en vraag toestemming aan de betrokkenen als dat nodig is.
  2. Beveiliging van gegevens: Het is essentieel om passende maatregelen te nemen om de persoonlijke gegevens van je klanten en medewerkers te beschermen. Denk hierbij aan het gebruik van sterke wachtwoorden, het regelmatig bijwerken van software en het beperken van toegang tot gegevens.
  3. Rechten van betrokkenen: Personen van wie je gegevens verzamelt, hebben bepaalde rechten. Ze hebben bijvoorbeeld het recht om hun gegevens in te zien, te wijzigen of te laten verwijderen. Zorg ervoor dat je de nodige procedures hebt om aan deze verzoeken te voldoen.
  4. Datalekken melden: Als er sprake is van een datalek, waarbij persoonlijke gegevens mogelijk zijn blootgesteld, moet je dit melden aan de toezichthoudende autoriteit persoonsgegevens en mogelijk ook aan de betrokkenen. Het is belangrijk om een procedure te hebben voor het detecteren, beoordelen en melden van datalekken.
  5. Verwerkersovereenkomsten: Als je een externe partij inschakelt om gegevens namens jou te verwerken, bijvoorbeeld een cloudserviceprovider, moet je een verwerkersovereenkomst sluiten. Hierin staan afspraken over hoe die partij met de gegevens moet omgaan en welke verantwoordelijkheden zij hebben.

 

Het is verstandig om je goed te informeren over de AVG en, indien nodig, deskundig advies in te winnen. Een expert of de studenten van de Digitale Werkplaatsen staan voor je klaar. Het niet naleven van de AVG kan leiden tot boetes en reputatieschade voor je bedrijf. Zorg er dus voor dat je persoonlijke gegevens op een verantwoorde en wettelijke manier behandelt.

Voorbeelden uit de praktijk

Benieuwd naar de vragen waar andere mkb-ers mee aan de slag zijn gegaan? Bekijk hieronder hoe zij het hebben aangepakt.

Het Paleis Hotel
AVG
Security

Hoe moeten wij omgaan met privacy en security (AVG basisprincipes)?

Care Culinair
Data (beheer en gebruik)

Ontwikkeling van een systeem om de data geautomatiseerd inzichten te laten genereren om zo voedselverspilling en ondervoeding in de zorg tegen te gaan en kosten te besparen.

Welvaarts Weegsystemen
(Kantoor) automatisering
Data (beheer en gebruik)
Data analyse

Een model voor Welvaarts Weegsystemen dat voorspelt hoe vol een ondergrondse afvalcontainer is.

De Koperen Kat
Online sales (e-commerce) en marketing
Social media

De brouwerij heeft verschillende social media kanalen. Het beheer hiervan kost ze (te) veel tijd. Het bedrijf heeft dus behoefte aan ondersteuning en advies op het gebied van content marketing.

Blijf op de hoogte

Lees ons
laatste nieuws

dinsdag, 5 december 2023

Gratis training cyberweerbaarheid voor ondernemers uit Den Haag, Rotterdam, Krimpen a/d IJssel en Zoetermeer

De meeste ondernemers in het MKB zijn actief bezig met digitalisering. Helaas is het voor een deel van het MKB nog…

Lees verder

maandag, 31 juli 2023

iTravel - Het Digitale Reisbureau neemt je mee op een digitale avontuur

Het is tijd om je digitale koffers te pakken, want iTravel - Het Digitale Reisbureau staat klaar om je mee te nemen op…

Lees verder