donkere ruimte met computerschermen en mensen met een hackersmasker voor het gezicht

Gehackt! Wat moet ik doen?

Help, mijn bedrijf is gehackt! Wat moet ik doen?

Als je een klein of middelgroot bedrijf hebt, moet je weten dat hackers je kunnen aanvallen. Dat kan nare gevolgen hebben, zoals problemen met je bedrijf, verlies van belangrijke gegevens en klanten die boos zijn als hun informatie gestolen wordt. Vermoed je dat er iets niet klopt? Dan moet je snel actie ondernemen!

De meest voorkomende aanvallen

 • Valse e-mails (phishing): Hackers sturen e-mails om je te bedriegen en je geheime informatie te krijgen, zoals wachtwoorden of geld.
 • Gijzelsoftware (ransomware): Dit is een soort virus dat je computer of bestanden vergrendelt en dan geld vraagt om ze vrij te geven.
 • Overbelaste computers (DDoS): Aanvallers willen je website onbereikbaar maken door je computers te overspoelen met te veel verzoeken.
 • Kwaadaardige software (malware): Slechte software die stiekem op je computer wordt gezet en gegevens kan stelen of je computer kapot kan maken.
 • Zwakke wachtwoorden en beveiliging: Als je slechte wachtwoorden gebruikt of je beveiliging niet goed is, kunnen hackers gemakkelijker binnendringen.

Tips om jezelf te beschermen

 1. Train je personeel: Vertel je medewerkers over de gevaren van valse e-mails en vreemde dingen op internet. Ze moeten voorzichtig zijn!
 2. Sterke wachtwoorden en extra controle: Gebruik moeilijke wachtwoorden en vraag om extra controle bij het inloggen, bijvoorbeeld een code op je telefoon.
 3. Updates en reparaties: Houd je computerprogramma’s up-to-date en maak ze in orde als er problemen zijn. Zo blijven de hackers buiten.
 4. Beperk toegang: Geef je personeel alleen toegang tot dingen die ze echt nodig hebben. Zo kunnen ze minder schade aanrichten als ze gehackt worden.
 5. Maak reservekopieën van je gegevens: Bewaar belangrijke informatie op een andere plek, zodat je die terug kunt krijgen als er iets ergs gebeurt.
 6. Gebruik een firewall en antivirusprogramma: Deze programma’s beschermen je computer tegen aanvallen en virussen.
 7. Maak een plan: Bedenk wat je moet doen als er toch iets misgaat. Zo kun je snel handelen en de schade beperken.

Conclusie

Kleine en middelgrote bedrijven zijn soms doelwit van hackers. Maar als je voorzichtig bent en de juiste maatregelen neemt, kun je jezelf beschermen. Zorg goed voor je bedrijf en je gegevens, dan kun je hopelijk hackers buiten de deur houden!

Voorbeelden uit de praktijk

Benieuwd naar de vragen waar andere mkb-ers mee aan de slag zijn gegaan? Bekijk hieronder hoe zij het hebben aangepakt.

Slachtoffer ransomware: "Goed back-up systeem was onze redding"
Cyberweerbaarheid

Wanneer een kantoormedewerker op een e-mail link klikt, worden verschillende bestanden van het kantoor gegijzeld. Om weer toegang tot de bestanden te krijgen, wordt een bedrag van € 5.750 in bitcoins geëist. Het kantoor wordt slachtoffer van ransomware.

Blijf op de hoogte

Lees ons
laatste nieuws

dinsdag, 5 december 2023

Gratis training cyberweerbaarheid voor ondernemers uit Den Haag, Rotterdam, Krimpen a/d IJssel en Zoetermeer

De meeste ondernemers in het MKB zijn actief bezig met digitalisering. Helaas is het voor een deel van het MKB nog…

Lees verder

vrijdag, 13 oktober 2023

Mijn Cyberweerbare Zaak: Subsidie voor cyberweerbaarheid van jouw onderneming

Cyberweerbaarheid is belangrijk voor de veiligheid van jouw onderneming. Wil je aan de slag met het verhogen van…

Lees verder