schaduw van een persoon achter een beeldscherm met slot

Ransomware: Bescherm jouw bedrijf tegen cyberdreigingen

In de moderne digitale wereld worden bedrijven geconfronteerd met diverse gevaren, waaronder ransomware. Ransomware is een vorm van kwaadaardige software die de bestanden en gegevens van een organisatie versleutelt en vervolgens losgeld vraagt voor het herstellen ervan. In dit artikel leggen we uit wat ransomware is, hoe het zich verspreidt en welke maatregelen het midden- en kleinbedrijf (MKB) kan nemen om zichzelf te beschermen tegen deze bedreiging.

Wat is Ransomware?

Ransomware is een type malware dat zich richt op het vergrendelen of versleutelen van belangrijke bestanden op de computersystemen van een organisatie. De aanvallers eisen vervolgens losgeld om de versleuteling ongedaan te maken en de gegevens weer toegankelijk te maken voor de eigenaar. Ransomware kan worden verspreid via verschillende methoden, zoals e-mailbijlagen, besmette websites of zelfs via sociale media.

Hoe verspreidt Ransomware zich?

Ransomware kan zich snel verspreiden en schade toebrengen aan een bedrijf. Een veelvoorkomende methode is via phishing-e-mails, waarbij de aanvaller zich voordoet als een vertrouwde afzender en de ontvanger overhaalt om op een kwaadaardige link te klikken of een geïnfecteerde bijlage te openen. Zodra de ransomware is geactiveerd, begint het bestanden te versleutelen en worden de gegevens ontoegankelijk voor de eigenaar.

Maatregelen tegen Ransomware:

Het MKB kan verschillende maatregelen nemen om zichzelf te beschermen tegen Ransomware. Hier zijn enkele belangrijke tips:

  1. Houd software up-to-date: Zorg ervoor dat uw besturingssysteem, antivirusprogramma’s en andere software altijd zijn bijgewerkt met de nieuwste beveiligingspatches. Regelmatige updates kunnen kwetsbaarheden in jouw systeem verminderen en de kans op infectie verkleinen.
  2. Wees voorzichtig met e-mails: Wees alert op verdachte e-mails, vooral die van onbekende afzenders of met onverwachte bijlagen of links. Open geen bijlagen of klik niet op links tenzij je zeker weet dat ze veilig zijn.
  3. Maak regelmatig back-ups: Zorg ervoor dat je regelmatig back-ups maakt van uw belangrijke bestanden en gegevens. Bewaar deze back-ups op een externe locatie die niet is verbonden met jouw netwerk. In geval van een ransomware-aanval kun je jouw gegevens herstellen zonder losgeld te betalen.
  4. Gebruik sterke wachtwoorden: Gebruik unieke en sterke wachtwoorden voor al uw accounts en verander ze regelmatig. Vermijd het gebruik van eenvoudige wachtwoorden of het hergebruiken van wachtwoorden voor verschillende accounts.
  5. Geef voorlichting aan medewerkers: Zorg ervoor dat jouw medewerkers op de hoogte zijn van de risico’s van ransomware en hoe ze verdachte e-mails en links kunnen herkennen. Bewustwordingstraining kan helpen om het bewustzijn te vergroten en de kans op succesvolle aanvallen te verminderen.

 

Ransomware vormt een serieuze bedreiging voor het MKB, maar met de juiste maatregelen kunnen bedrijven zichzelf beschermen. Door software up-to-date te houden, voorzichtig te zijn met e-mails, regelmatig back-ups te maken, sterke wachtwoorden te gebruiken en medewerkers voor te lichten, kunnen bedrijven hun risico op ransomware-aanvallen verkleinen. Het is belangrijk om proactief te zijn en een solide beveiligingsbeleid te implementeren om de veiligheid van je bedrijf en gegevens te waarborgen.

Voorbeelden uit de praktijk

Benieuwd naar de vragen waar andere mkb-ers mee aan de slag zijn gegaan? Bekijk hieronder hoe zij het hebben aangepakt.

Het Paleis Hotel
AVG
Security

Hoe moeten wij omgaan met privacy en security (AVG basisprincipes)?

Slachtoffer ransomware: "Goed back-up systeem was onze redding"
Cyberweerbaarheid

Wanneer een kantoormedewerker op een e-mail link klikt, worden verschillende bestanden van het kantoor gegijzeld. Om weer toegang tot de bestanden te krijgen, wordt een bedrag van € 5.750 in bitcoins geëist. Het kantoor wordt slachtoffer van ransomware.

Nadorp Makelaars
AVG
Security

Welke stappen moeten we zetten om aan de richtlijnen van de AVG te voldoen?

StyleSnipe
AVG
Security

Breng potentiële beveiligingsproblemen rondom de website en social media-accounts aan het licht.

Blijf op de hoogte

Lees ons
laatste nieuws

dinsdag, 5 december 2023

Gratis training cyberweerbaarheid voor ondernemers uit Den Haag, Rotterdam, Krimpen a/d IJssel en Zoetermeer

De meeste ondernemers in het MKB zijn actief bezig met digitalisering. Helaas is het voor een deel van het MKB nog…

Lees verder

vrijdag, 13 oktober 2023

Mijn Cyberweerbare Zaak: Subsidie voor cyberweerbaarheid van jouw onderneming

Cyberweerbaarheid is belangrijk voor de veiligheid van jouw onderneming. Wil je aan de slag met het verhogen van…

Lees verder