Cybersecurity-scan

Cybersecurity-scans zijn een soort controle die bedrijven kunnen uitvoeren om te zien of hun computersystemen veilig zijn tegen cyberaanvallen. Tijdens zo’n scan wordt gekeken of de software en hardware van het bedrijf up-to-date zijn en of er zwakke plekken in het systeem zitten die cybercriminelen kunnen misbruiken.

Hoe werkt een cybersecurity-scan?

Een cybersecurity-scan kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Vaak gebeurt dit geautomatiseerd met speciale software die de systemen scant en aangeeft waar eventuele zwakke plekken zitten. Het kan ook handmatig worden gedaan.

Waarom is een cybersecurity-scan belangrijk?

Het is belangrijk dat bedrijven regelmatig een cybersecurity-scan uitvoeren. Op deze manier kunnen bedrijven eventuele zwakke plekken snel opsporen en verhelpen, voordat cybercriminelen hier misbruik van maken. Hiermee kan voorkomen worden dat bedrijven slachtoffer worden van een cyberaanval.

Soorten cybersecurity-scans

Er zijn verschillende soorten cybersecurity-scans die uitgevoerd kunnen worden. Een vulnerability scan kijkt bijvoorbeeld specifiek naar zwakke plekken in het systeem. Een penetration test gaat nog een stap verder en probeert daadwerkelijk in te breken in het systeem om te zien of dit lukt. Ook is er de compliance scan, die kijkt of jouw bedrijf zich aan bepaalde wet- en regelgeving op het gebied van cybersecurity houdt. Denk hierbij aan de AVG.

Rapportage en vervolgstappen

Na afloop van een cybersecurity-scan krijgt het bedrijf een rapport met de bevindingen. Hierin staat bijvoorbeeld welke zwakke plekken er zijn gevonden en hoe deze kunnen worden verholpen. Je kunt met je bedrijf daarna zelf aan de slag met het verbeteren van de beveiliging of dit uitbesteden aan een gespecialiseerd bedrijf.

Wil je meer weten over het onderwerp cybersecurity of heb je een vraag? Kijk dan in de digiwerkplaats of lees de praktijkvoorbeelden van andere MKB’ers die je voorgingen. Liever een advies of hulp bij het uitvoeren van een scan? Neem contact op met een van de experts.

Voorbeelden uit de praktijk

Benieuwd naar de vragen waar andere mkb-ers mee aan de slag zijn gegaan? Bekijk hieronder hoe zij het hebben aangepakt.

De Schaapskooi
AVG
Security

Hoe kan ik mijn onderneming beschermen tegen basisvormen van internetcriminaliteit en het juiste werkwijze volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG/GDPR) hanteren?

Het Paleis Hotel
AVG
Security

Hoe moeten wij omgaan met privacy en security (AVG basisprincipes)?

Nadorp Makelaars
AVG
Security

Welke stappen moeten we zetten om aan de richtlijnen van de AVG te voldoen?

StyleSnipe
AVG
Security

Breng potentiële beveiligingsproblemen rondom de website en social media-accounts aan het licht.

Blijf op de hoogte

Lees ons
laatste nieuws

dinsdag, 5 december 2023

Gratis training cyberweerbaarheid voor ondernemers uit Den Haag, Rotterdam, Krimpen a/d IJssel en Zoetermeer

De meeste ondernemers in het MKB zijn actief bezig met digitalisering. Helaas is het voor een deel van het MKB nog…

Lees verder