Man met laptop in een binnentuin

Veilig Thuiswerken: Bescherm jouw bedrijf online

Thuiswerken biedt flexibiliteit en gemak, maar het brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee op het gebied van cybersecurity. Door de juiste maatregelen te nemen, kunt je ervoor zorgen dat jouw bedrijf veilig blijft in de digitale wereld.

Met deze tips kunt u de veiligheid van uw bedrijf waarborgen terwijl uw medewerkers thuiswerken:

 1. Houd je software en apparaten up-to-date
  Het is van cruciaal belang om alle apparatuur, zoals computers, laptops en smartphones, up-to-date te houden. Installeer altijd de nieuwste beveiligingsupdates en patches. Deze updates bevatten vaak belangrijke bugfixes en bescherming tegen de nieuwste bedreigingen. Zorg er ook voor dat je een betrouwbare antivirussoftware en firewall geïnstalleerd heeft.
 2. Beveilig je thuisnetwerk
  Een goed beveiligd thuisnetwerk is essentieel voor veilig digitaal thuiswerken. Stel een uniek en sterk wachtwoord in voor uw draadloze netwerk. Gebruik ook versleutelingstechnologie, zoals WPA2 of WPA3, om ervoor te zorgen dat uw netwerkverkeer niet kan worden onderschept. Overweeg het gebruik van een apart gastnetwerk voor zakelijke apparaten, gescheiden van uw persoonlijke apparaten.
 1. Gebruik veilige verbindingen
  Wanneer medewerkers vanuit huis werken, is het belangrijk dat ze veilige verbindingen gebruiken om toegang te krijgen tot bedrijfsbronnen. Moedig het gebruik van een Virtual Private Network (VPN) aan, vooral bij het werken met gevoelige gegevens. Een VPN versleutelt de communicatie tussen het apparaat van uw medewerker en het bedrijfsnetwerk, waardoor het moeilijker wordt voor hackers om toegang te krijgen tot gevoelige informatie.
 1. Bewustwording en training
  Zorg ervoor dat jouw medewerkers goed op de hoogte zijn van de risico’s van cybercriminaliteit en hoe ze deze kunnen voorkomen. Geef trainingen over veilig digitaal werken, inclusief onderwerpen zoals het herkennen van phishing-e-mails, het gebruik van sterke wachtwoorden en het vermijden van het downloaden van verdachte bestanden. Moedig uw medewerkers ook aan om verdachte activiteiten of incidenten onmiddellijk te melden aan de IT-afdeling.
 1. Beveiliging van gegevens
  Zorg ervoor dat de bedrijfsgegevens veilig zijn, zelfs wanneer je medewerkers thuis werken. Moedig het gebruik van sterke wachtwoorden aan en implementeer indien mogelijk multi-factor authenticatie, zoals bijvoorbeeld een 2 factor authenticatie via een authenticatie app. Maak ook regelmatige back-ups van belangrijke gegevens en sla deze op een veilige locatie op. Gebruik versleuteling bij het verzenden van gevoelige gegevens via e-mail of andere communicatiekanalen.
 1. Beleid voor thuiswerken
  Stel een duidelijk beleid op voor thuiswerken en informeer jouw medewerkers hierover. Het beleid moet richtlijnen bevatten voor het veilig gebruik van bedrijfsmiddelen en -systemen buiten kantoor. Denk aan zaken als het niet delen van bedrijfsinformatie met anderen, het vergrendelen van apparaten wanneer ze niet in gebruik zijn en het beperken van het gebruik van onveilige openbare wifi-netwerken.
 1. Ondersteuning en contact
  Bied medewerkers ondersteuning bij het veilig digitaal thuiswerken. Zorg ervoor dat ze weten waar ze terecht kunnen voor vragen, problemen of incidenten met betrekking tot cybersecurity. Stel contactinformatie beschikbaar van de IT-afdeling of een externe dienstverlener die kan helpen bij technische problemen.

Meer weten over digitaal en veilig werken? Lees ook andere thema’s of bezoek een van onze digitale werkplaatsen.

Voorbeelden uit de praktijk

Benieuwd naar de vragen waar andere mkb-ers mee aan de slag zijn gegaan? Bekijk hieronder hoe zij het hebben aangepakt.

StyleSnipe
AVG
Security

Breng potentiële beveiligingsproblemen rondom de website en social media-accounts aan het licht.

Nadorp Makelaars
AVG
Security

Welke stappen moeten we zetten om aan de richtlijnen van de AVG te voldoen?

Het Paleis Hotel
AVG
Security

Hoe moeten wij omgaan met privacy en security (AVG basisprincipes)?

De Schaapskooi
AVG
Security

Hoe kan ik mijn onderneming beschermen tegen basisvormen van internetcriminaliteit en het juiste werkwijze volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG/GDPR) hanteren?

Blijf op de hoogte

Lees ons
laatste nieuws

dinsdag, 5 december 2023

Gratis training cyberweerbaarheid voor ondernemers uit Den Haag, Rotterdam, Krimpen a/d IJssel en Zoetermeer

De meeste ondernemers in het MKB zijn actief bezig met digitalisering. Helaas is het voor een deel van het MKB nog…

Lees verder