Data analyse

Ontdek hoe data analyse onzekerheid wegneemt en het juiste inzicht geeft om te kunnen voorspellen.

Data-analyse is een proces waarbij je informatie uit gegevens haalt om betere beslissingen te nemen voor je bedrijf. Het helpt je om trends, patronen en verbanden te ontdekken die je kunnen helpen begrijpen wat er gebeurt en wat er in de toekomst kan gebeuren.

Als MKB’er kun je met data-analyse verschillende dingen bereiken:

  1. Je kunt meer te weten komen over je klanten: Door naar gegevens te kijken, zoals wat ze kopen, wanneer ze kopen en hoe ze reageren op je marketing, kun je beter begrijpen wat je klanten willen. Dit kan je helpen om je producten of diensten aan te passen aan hun behoeften en ze gelukkiger te maken.
  2. Je kunt efficiënter werken: Data-analyse kan je helpen om inefficiënties in je bedrijfsprocessen te ontdekken. Je kunt bijvoorbeeld zien waar er te veel tijd of middelen worden besteed en manieren vinden om dit te verbeteren. Zo bespaar je tijd en geld.
  3. Je kunt betere beslissingen nemen: In plaats van te gokken of te vertrouwen op je buikgevoel, kun je met data-analyse feiten gebruiken om beslissingen te onderbouwen. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar gegevens over je concurrenten, markttrends en financiële prestaties om te bepalen welke stappen je moet nemen om je bedrijf te laten groeien.
  4. Je kunt nieuwe kansen ontdekken: Door gegevens te analyseren, kun je mogelijkheden vinden om je bedrijf uit te breiden of nieuwe markten te betreden. Je kunt zien waar er vraag is naar je producten of diensten en manieren vinden om daarop in te spelen.
  5. Je kunt je klanten tevreden houden: Door te kijken naar gegevens over klanttevredenheid, klachten en feedback, kun je zien waar je verbeteringen kunt aanbrengen. Dit kan ervoor zorgen dat je klanten tevreden blijven en terugkomen voor herhaalaankopen.

Hulp van de expert of Digiwerkplaats

Als je hulp nodig hebt bij data-analyse, kun je terecht bij experts of studenten in de Digitale Werkplaatsen. Ze hebben kennis en ervaring op dit gebied en kunnen je begeleiden bij het gebruik van tools en technieken om gegevens te analyseren.

Voorbeelden uit de praktijk

Benieuwd naar de vragen waar andere mkb-ers mee aan de slag zijn gegaan? Bekijk hieronder hoe zij het hebben aangepakt.

Tricorp
Data (beheer en gebruik)
Data analyse

Hoe Tricorp haar marktbeleid aanscherpt met slimme data.

'Gooi die vis terug in een kleine vijver' 
Data (beheer en gebruik)
Data analyse
Data opslag

Als mkb’er beschik je over allemaal interessante data. Over gegevens, bijvoorbeeld, waar je op een integere manier moet omgaan. Natuurlijk, maar die data kun en mag je ook in je voordeel gebruiken.

 

 

Fysiotherapie Kapellaan
Data (beheer en gebruik)

Het slimmer kunnen inzetten van data om de klantreis beter in kaart te brengen en te optimaliseren

Welvaarts Weegsystemen
(Kantoor) automatisering
Data (beheer en gebruik)
Data analyse

Een model voor Welvaarts Weegsystemen dat voorspelt hoe vol een ondergrondse afvalcontainer is.